vile legenda samoborsko gorje iva lulic foto

Legenda o vilama u Samoborskom gorju

Gornjogradske coprnice vole sve što je mistično, magično i neobično, a tu pripadaju i mitovi o vilama.

Vile su nadahnuće i umjetnicima, pa tako većina nas je čula za vilu Kosjenku iz  književnog djela „Priče iz davnina“ Ivane Brlić Mažuranić . Dok je Viktoria Faust napisala knjigu „Vile“ u kojoj detaljno opisuje taj magičan vilinski svijet. U vilama je inspiraciju pronašla i naša fotografkinja Iva Lulić koja je posvetila cijeli niz fotografija na temu vila, vilenjaka i coprnica.

U različitim kulturama i legendama vile su različito doživljavane. Obično su vile opisivane kao dobre ili neutralne, ipak u nekim pričama nailazimo i na vile koje su činile razne nestašluke ili čak i loša djela. No, u svim pričama vile su opisivane kao lijepe, duge zlatne kose.

ATT00547U hrvatskoj mitologiji, vile su žene koje žive u prirodi, uz jezera, potoke, u gorama, jamama i špiljama. Imaju posebnu ljepotu, najčešće su odjevene u bijelo, a ponekad nose zlatnu krunu, zvijezdu ili zimzelen vijenac. Neki od domova hrvatskih vila su: Velebit, otok Jabuka, Mosor, Prolog, Biokovo, Samoborsko gorje.

Večeras ćemo Vam ispričati jednu legendu o vilama u Samoborskom gorju. Naime, jednom davno je zgodan mladi muškarac prolazio pokraj špilje na putu za Palačnik u kojem su živjele prekrasne vile. Mladić je bio nestvarno lijep, a one nisu mogle skinuti pogled s njega, te su ga odlučile silom odvući u svoj dom – špilju. Vile, iako zbilja draga bića, znaju biti i  tvrdoglava i odlučna, osobito ako nešto jako žele. Ovaj put predmet njihovih želja je bio mladić, kojem su naredile da mora oženiti jednu od njih i posjećivati ju jednom u 8 dana. Koliko su vile bile odlučne, govori i činjenica da im nimalo nije smetalo što je on svoje srce već poklonio drugoj i obvezao se brakom. Mladić je svoj spas jedino vidio u bijegu iz špilje u trenutku kada vilama popusti pažnja. Već druge večeri, ukazala se prilika za bijeg, kada su vile po mjesečini otišle u polje žita. Razočarane vile ugledavši praznu špilju, podigle su vihor u trenu kada je mladić prolazio pokraj samostana sv. Lenarda, kako bi ga spriječile u njegovom naumu. Unatoč nestašlucima vila, mladić je uspješno i sretno stigao svojoj ženi. Od tada je izbjegavao špilju, iako ga je uvijek nešto magnetski vuklo k njoj.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *