635898886425689991-1194253043_wpid-danceofthewitches2-289525

w.i.t.c.h.

W.I.T.C.H.

Identificiranje žene kao vještice ili njihovo svojevoljno svrstavanje uz taj epitet pokazalo se neuništivim simbolom. Ovaj lik ima proturječna viđenja, za neke vještica služi kako bi utjelovila antisocijalna obilježja koja prijete društvenom poretku, a drugi pak ovu otpadnicu vide kao inspiraciju za afirmaciju žene i njeno oslobođenje. Prokazivanje žene kao vještice povlačilo je u prošlosti kazneno i društveno sankcioniranje, danas su dani progona vještica već stoljećima iza nas, ali u pojedinim dijelovima svijeta žene još uvijek podliježu stigmi da su ”vještice”. Jedan brzinski pregled internetom dati će nam potvrdu da se od ovog lika još ponegdje strepi.

S obzirom na to da se vještica koristi prvenstveno u ženskom rodu, ne čudi da je jedno od svojih mnogobrojnih poslanja pronašla i u feminizmu. Lik vještice je čest lik u feminističkom teatru novog pokreta, kao savršenog utjelovljenja mizoginije. Predstavnici muške kulture su opasni i snažni ratnici, polubogovi, bogovi i ostali mitski junaci. Najsnažniji lik kojeg ovom XY društvu žene mogu suprotstaviti je VJEŠTICA!!! Ona operira na potpuno drugačijoj razini nego ovi dečki i njen način djelovanja puno je opakiji od zamaha mačem. Nagađam da je i to jedan od razloga (uz mizogonijski stereotip) zašto je upravo witch, vještica, odabrana kao naziv feminističkih grupacija koje se počinju javljati diljem SAD-a od 1968. do 1969. godine. Naziv je zapravo kratica W.I.T.C.H. za Women’s International Terrorist Conspiracy From Hell – Ženska svjetska teroristička urota iz pakla. Ako naziv grupacije nije govorio koliko su opasne, onda je obrazloženje kratice bilo više nego dovoljno. Vještica je odabrana kao revoluocionarna slika žene.

Pokret se javlja tijekom drugog vala feminizma 60ih i 70ih godina. Prvi val feminizma je obilježilo zahtijevanja prava glasa za žene, dok se drugi bavi diskriminacijom na radnom mjestu, boljem pristupu kontracepciji, prisilnom sterilizacijom žena na socijalnoj pomoći (posebice Afroamerikanki) koju provodi američka vlada, te općenito afirmacijom žena. Nosioci novog vala feminizma su uglavnom bile mlade bjelkinje, srednje klase, fakultetski obrazovane, nadahnute studentskim pokretima i pokretima građanskih prava. W.I.T.C.H. su manje poznati fenomen iz toga razdoblja. Ime se odnosilo na nekoliko feminističkih grupa ili ”covena” u originalu (mi bi to preveli s družbi), koje su djelovale diljem Sjedinjenih država. Nije postojala centralna, glavna organizacija, svaka grupa pod tim nazivom osnivana je neovisno od žena inspiriranih idejom pokreta ili nekom od akcija koju je neka druga grupa izvela. Njihov aktivizam je obično bio u formi tzv. ”zaps”, ”gerilskog teatra” koji je kombinirao ulični performans i prosvjed. Izvedba su nastojale privući što više pažnje i kroz humoristične javne nastupe prikazati političke i ekonomske prigovore protiv kompanija i vladinih agencija. Izvedbe su najčešće uključivale vještičje kostime i mantranje kletvi.

Gerilski teatar i akcijska grupa koja ga je provela imali su premijernu izvedbu na Noć vještica 1968. godine. Grupica od njih 13 uputila se prema Wall Streetu kako bi bacila kletvu. Zamaskirane u odrpanu odjeću i sa zastrašujućom šminkom bacile su čini. Njihova teatralna izvedba je polučila učinka s obzirom na pad koji je kompanija Dow Jones Industrial Average doživjela sljedeći dan (naravno ubrzo se stanje vratilo u normalu). Na Noć vještica sljedeće godine sličan performans izveden je ispred Federalne zgrade u Chicagu.WITCH12n

Njihov možda najzapaženiji nastup zbio se dan nakon Valentinova 1969. godine, kada su se obrušile na sajmove vjenčanja koji su se istovremeno održavali u New Yorku i San Franciscu. Članice su nosile crne velove i dijelile pamflete protiv braka, pjevušile “Here come the slaves/Off to their graves” ”Evo dolaze robovi/U grobove s njima”, te parodirale svadbenu ceremoniju. Na pamfletima koje su dijelile stajalo je da je ”brak je nehumana institucija- legalna prostitucija za ženu…Ženu od djetinjstva uče da joj je jedina uloga u životu da bude majka muškim nasljednicima i žena. Jedini identitet koji posjeduje je da je dodatak muškarcu….Svadbeni ceremonijal je simbolični ritual legalnog prijenosa iz očinskog vlasništva u muževo.” Protest je uključivao i puštanje nekoliko bijelih miševa tijekom revije na New Yorku, koje su posjetiteljice potom skupljale. Cijeli događaj je donio negativnu medijsku publikaciju za W.I.T.C.H.

Kako su mogle djelovati u maloj grupi i bile privlačne zbog političkog i zabavnog načina djelovanja, ubrzo su se proširile. Bostonske žene bacale su kletve na barove. U Washingtonu proklinjale predsjedničku inauguraciju. Žene u Chicagu izvodile su performanse o svemu. U siječnju 1969. godine šest studentica Sveučilišta u Chicagu bacile su kletvu na predstojnika Odjela sociologije, koji je otpustio popularnu profesoricu. Odjevene u crno s licima obojenim u bijelo poručile su mu ”neka se pazi prokletstva, vještičjeg prokletstva”.

635898889343990204-1900316938_wpid-witchgroupshot4-240346Brojne grupacije nastavile su djelovati do kraja 1970ih uglavnom organizirajući skupove motivirane političkim razlozima. O njihovoj raznolikosti govore i varijacije imena koje je kratica predstavljala poput: ”Women Interested in Toppling Consumer Holidays”., u protestu protiv telefonske kompanije ”Women Incensed at Telephone Company Harrassment”, potom ”Women’s Independent Taxpayers, Consumers and Homemakers” i mnoge druge varijacije. W.I.T.C.H. grupacije su uspješno privukle pažnju diljem cijele zemlje, no zbog nekonvencionalnih metoda bile su i osuđene od nekih ženskih liberalnih pokreta. Neki njihovi istupi poput performansa na sajmovima vjenčanja 1969. godine nisu dočekani s odobravanjem od ostalih aktivistica. Većina medijske pažnje bila je negativna i od mnogih su smatrane neozbiljnima, te da takav oblik aktivizma predstavlja samo lošu reklamu za cijeli pokret. Ove dame su zasigurno izazvale pravu medijsku buru, ali potrajale su tek nekoliko godina i ubrzo se ugasile.

Martina Findrik, mag. hist. i mag. educ. hist.

 

 

Izvori:

http://www.jofreeman.com/photos/witch.html

http://www.motherjones.com/media/2015/02/second-wave-feminists-documentary-shes-beautiful-when-shes-angry

http://www.jofreeman.com/feminism/happening.htm

http://www.makers.com/moments/practical-witches

http://politicsofwomensculture.michellemoravec.com/the-triple-origins-of-the-concept-of-womens-culture/women-in-the-new-left/january-of-1969-the-mobe-at-the-counter-inaugural/robin-morgan-and-witch/

http://www.feminist.com/resources/artspeech/insp/inner.html

slike preuzete s : https://www.theodysseyonline.com/get-witchy

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *